Comuna Cotnari

Evenimente Locale

Sarbatoarea comunei Cotnari

Perioada: sfârşitul lunii Septembrie - prima duminică din Octombrie

Sarbatoarea comunei Cotnari îşi are adâncimile in istoria comunei Cotnari, ea fiind sărbătorită sub numele de "Ziua Strugurilor", începând cu anul 1770 asa cum reiese din Cronica Cotnarilor, care se ţinea cu regularitate în fiecare an, la 14 septembrie si începea astfel: stropitul viilor cu aghiazma de către preoţi, petreceri populare şi gustatul mustului pentru prima data in acel an.

Reluată în 2002, aceact eveniment a ajuns in 2010 la cea de a opta ediţie cu următorul program. Slujba de Dumincă, oficiată de părintele protopop; lansări de carte la Biblioteca Comunei Cotnari la care iau parte personalităţi culturale şi locale, activităţi folclorice ale copiilor din comună, activităţi ale ansamblurilor şi grupurilor de dansuri populare din tară şi din Cotnari. Formaţia de dansuri populare "Cotnari", cântecele renumiţilor artişti de muzică populară, activităţile câmpeneşti ale cotnărenilor.

Cerbul de la Cotnari (Horodistea)

Perioada: 24 decembrie - 7 ianuarie

Program: Sărbătorile de iarna ocupa un loc cu totul deosebit în localităţile comunei. Ele încep pe data de 24 Decembrie cu Ajunul Crăciunului, se continuă cu Anul Nou şi se încheie cu Bobotează la data de 7 Ianuarie. Cu prilejul Crăciunului, copii merg cu colindul unde sunt asteptaţi de gazde, lasaţi să colinde şi apoi ospataţi cu produse specifice acestei perioade (colacei, dulciuri, mere, nuci, etc).

Cu prilejul sărbătorii Anului Nou, copii merg cu Pluguşorul, Sorcova şi cu vestitul alai Cerbul, obicei străbun marcând totodată trecerea dintre ani. La începutul lunii Decembrie, fiecare flăcău din ceata "Cerbului" îşi confecţionează singur "doba" sau toba din piele de oaie. Legenda locului spune că sunetele infernale ale "dobei" şi ale clopoţeilor alungă spiritele rele.

Personajul central al datinii este "Cerbul", un animal considerat de oamenii locului magic. Cerbul moare si învie în timpul dansului-anual, spre bucuria cetei de ursari, care slăvesc izbânda vieţii asupra morţii prin salturi viguroase și strigăte de bucurie.

Tabara de sculptura si pictura

Perioada: Vara

Organizata de Asociaţia Culturala Cătălină, tabăra este realizată cu sprijinul ANSIT și se adreseaza tuturor copiilor care vor sa pătrundă tainele celor doua arte: pictura si sculptura

Ziua Eroilor

Perioada: 13 Mai

Program: Ziua Eroilor se sărbătoreşte întotdeauna la Ziua Înălţării Domnului unde elevii școlii prezintă un program artistic închinat eroilor neamului la mormântul eroului necunoscut ce se află în curtea bisericii din satul Cotnari.