Comuna Cucuteni

Evenimente Locale

Cerbul de la Cucuteni

Perioada: 24 Decembrie - 7 Ianuarie

Program: Sărbătorile de iarnă ocupă un loc cu totul deosebit în localităţile comunei. Ele incep la data de 24 Decembrie, cu Ajunul Crăciunului, se continuă cu Anul Nou şi se încheie cu Bobotează la data de 7 ianuarie Cu prilejul Crăciunului, copii merg cu colindul unde sunt asteptati de gazde, lăsaţi să colinde şi apoi ospătaţi cu produse specifice acestei perioade, colacei, dulciuri, mere, nuci, etc.

Cu prilejul sărbătorii Anului Nou, copii merg cu Plugusorul, Sorcova şi cu vestitul alai Cerbul, obicei străbun şi care a obţinut numeroase diplome şi premii la diferite concursuri şi festivaluri ale obiceiurilor de iarnă, dovedind şi prin acest obicei, trairea milenara a omului pe această vatră, marcând totodată trecerea dintre ani.

Nimeni nu ştie cu precizie cât de vechi este obiceiul, nici macar bătrânii, însă el s-a pastrat neschimbat de-a lungul timpului. La începutul lunii Decembrie, fiecare flăcău din ceata "Cerbului" îşi confecţionează singur "doba" sau toba din piele de animale. Legenda locului spune că sunetele infernale ale "dobei" şi ale clopoţeilor alungă spiritele rele. Costumele ursarilor respectă linia impusă de vechime, fară a strica frumuseţea culorilor cucutene - cei 20 de ursari poartă pantaloni albaştri cu dungă tricoloră pe margine, camaşa roşie, mărgele de toate culorile, oglinzi si ciucuri.

Personajul central al datinii este "Cerbul", un animal considerat de oamenii locului magic. Cerbul moare si învie în timpul dansului-ritual, spre bucuria cetei de ursari, care slăvesc izoanda vieţii asupra morţii prin salturi viguroase şi strigate de bucurie.

Evenimentul "Ziua eroilor"

Perioada: de Ziua Înălţării Domnului

Ziua Eroilor se sărbătoreşte întotdeauna la Ziua Înălţării Domnuiui unde elevii scolii prezintă un program artistic închinat eroilor neamului la mormântul eroului necunoscut, ce se află în curtea bisericii din satul Cucuteni.

Alte evenimente locale